Zelfarticulatie: geef richting aan je bestaan!


Niet bepaald het meest interessante onderwerp voor een blog van een coach die probeert met zijn werk een bijdrage te leveren aan het geluk van zijn medemens. Articulatie betekent benadrukking, maar niet perse door de klemtoon die legt als je een woord uitspreekt, maar bijvoorbeeld ook door hoe je een bepaalde nadruk legt op een aspect in je leven, hoe je jezelf articuleert!


Dat lijkt niet zo heel erg moeilijk te zijn, zelfarticulatie! Koop een paar goede zelfhulpboeken en je vindt eigenlijk alle adviezen, aanbevelingen en technieken die je nodig hebt om jezelf zodanig te articuleren dat je leven bevredigender wordt.


Maar nu komt de heikele vraag aan de orde! Welke advies is voor jou het meest behulpzaam om je leven te verbeteren. Want je kunt wel alle adviezen tegelijkertijd willen opvolgen, maar dat gaat je gewoonweg niet lukken. Alles benadrukken levert teveel stress op en het leven wordt dan een frustrerende ervaring. Steeds maar regels naleven schept afstand met het echte leven, en de weg naar een spontane en gelukzalige levensstijl sluit je ermee af.


De helikopterview die je nodig hebt om te kunnen zien aan welke articulatie jouw leven behoefte heeft, opdat je leven weer gaat vloeien, lijk je niet te hebben. Je zit vast in je leven, je zit er middenin, je weet niet waar te beginnen. Je kunt niet zien wat je moet articuleren.


Iemand vertelde mij in grote onvrede te leven. Hij boekte geen voortgang oplossen met het oplossen van bepaalde problemen en het bereiken van bepaalde doelen. Wat hij vervolgens deed was zichzelf op de kop geven en nog fanatieker proberen de boel op de rails te krijgen. Daar zit je dan gefrustreerd, gevangen in je boosheid, beukend tegen denkbeeldige en werkelijk barriëres. Je kunt nog dieper in je problemen duiken. Nog meer je best doen. Maar je komt niet verder. Wat houdt je tegen? Je vraagt je af hoe je efficiënter en effectiever kunt zijn. En je voelt ademnood!


Juist in deze gemoedstoestand, ben jij niet in staat om je problemen op te lossen. Wat moet je articuleren? Waar moet je nu de nadruk opleggen? Ik zou zeggen, neem een pauze. Wees lief voor jezelf. Geef jezelf vrij. Ga iets leuks doen. Je benadrukt de vrije, liefdevolle en genietende kant van jezelf. Dit is de Baron van Munchhausen-act. Je trekt jezelf aan je eigen haren uit het moeras. Door niet aan je probleem te werken maar iets heel anders te doen, creëer je de benodigde helicopterview. Je perspectief verandert, omdat je jezelf buiten je probleem hebt geplaatst.


Ook al denk je dat je die vrijheid en rust niet hebt verdiend: het grootste probleem is misschien wel dat het probleem jouw gevangen houdt. Door een stap opzij te zetten en een ander aspect van je leven te articuleren, verdwijnt het probleem even uit je blikveld. Als het later weer terug komt, dan zul je meer energie hebben en beter weten wat je moet doen.