Coach Ruud: "Hoe ruim jij je geluksblokkades uit de weg?"

Bijgewerkt op: 12 mei 2020

Soms krijg ik als ik iemand tegenkom die met een probleem in zijn of haar leven worstelt de rol van coach toebedeeld.
Mijn fundamentele uitgangspunt is dat ieder mens op zoek is naar geluk. Vreemd genoeg is geluk het beste bereikbaar als je niet voor je angsten, verdriet en je pijn wegloopt en lang door jou gekoesterde waarheden onder de loep durft te nemen. Dus als je gelukkiger wil worden, kan het verstandig zijn om niet op zoek te gaan naar je geluk, maar juist te gaan kijken naar wat jou ongelukkig maakt, om te onderzoeken wat jouw natuurlijk geluksgevoel blokkeert. Het opruimen van die blokkades is vaak een proces waarbij geluksgevoelens vrijkomen en dat is een gelukkige bijkomstigheid? (Of niet soms?) Je energie kan weer vrij doorstromen en dat zorgt voor een gevoel van opluchting, een gevoel van bevrijding, en dat maakt gelukkig, soms zelfs zinderend gelukkig.

Nu heb ik inmiddels in mijn leven wel geleerd dat je alles op verschillende manieren kunt bekijken en dat je niet kunt zeggen dat één manier de beste is. Er leiden meerdere wegen naar Rome. Dus kan het best zo zijn dat het voor jou veel belangrijker is om niet de blokkade op te ruimen, maar een weg te vinden om de blokkade heen, naar de plek waar jouw geluk ligt. Geluk kan ontstaan door je aandacht anders te richten. Een goede strategie als die werkt! Als die niet werkt kom je er niet onderuit te onderzoeken waar de blokkade zit en hoe je die uit de weg kunt ruimen. Wees in ieder geval altijd aardig voor jezelf en houd er rekening mee dat het wegruimen van blokkades (of het ontmantelen van je angst of het verwerken van een groot verdriet) soms veel tijd nodig heeft.

Als ik met jou in gesprek ga over jouw leven, vind ik het belangrijk om open te staan voor verschillende zienswijzen. Het is niet altijd zus of zo, zoals we in eerste instantie denken. Ik analyseer helder en scherp en kan samen met jou ontdekken wat voor jou op dit moment een vruchtbare zienswijze is. Ieder gesprek ga ik dus zo open mogelijk aan, zonder vooropgezet doel, zonder plan, zonder vooringenomenheid, als het ware mijn onwetendheid koesterend. Dit is een vorm van stil zijn, namelijk omdat ik het stemmetje in mijn hoofd met alle vooropgezette meningen en oplossingen even tot stilte maan, zodat er een moment van rust ontstaat. Als ik dan het gesprek aanga vanuit stilte en rust, - en ik moedig je aan hetzelfde te doen en hiervan te leren - dan is het vanuit die stille, lege ruimte dat zich nieuwe kennis en inzichten aandienen. Meestal wordt het in zo'n open gesprek al heel snel duidelijk waar de schoen wringt.

Het zoeken naar wegen naar geluk is een creatief proces. Als jij en ik tijdens ons gesprek geïnspireerd raken, iets helder weten te analyseren en duidelijk nieuwe mogelijkheden van geluk voor ons zien, en we kunnen dat goed onder woorden brengen, dan geeft dat grote voldoening. We hebben in woorden een beeld van geluk gecreëerd. Als je daar verder over nadenkt dan is het eigenlijk zo dat 'geïnspireerd creëren' gelukkig maakt. Als je je dan ook nog eens beseft dat je in feite voortdurend je eigen leven creëert, op basis van jouw denkbeelden en jouw handelingen, hoe belangrijk is het dan niet om je levensinspiratie te vinden? Stilte, openheid, inspiratie en creatie kun je zien als de poten van dezelfde stoel, genaamd geluk. Als je vaardiger wordt om op een open en stillere manier naar je leven te kijken, en je merkt dat de inspiratie zich dan als het ware vanzelf aandient, waardoor je energie en motivatie krijgt, dan krijgt het creëren van je leven en je geluk een moeiteloos karakter.

Vanuit deze visie benader ik het leven en de  vraagstukken waar we allemaal mee worstelen. Dus: Hoe kom jij van je pijn en angsten af? Wat is de zin van jouw leven? Wie ben jij? Hoe voed je jouw kinderen op? Waarom kijk je zus of zo tegen het leven aan? Waarom ben je ongelukkig of angstig? Hoe verander je je lifestyle en gewoontes? Hoe verbeter je je relatie (met partner, kind, ouder, collega, etc.? Hoe krijg je (weer) meer plezier in je werk? Als je met dit soort vragen worstelt en je zoekt naar een nieuwe open zienswijze, nieuwe inspiratie, een diepere blik, een scherpe en heldere analyse, creatieve antwoorden, misschien aanmoediging om het op een andere manier te proberen, - en mijn stijl bevalt je -, schroom dan niet contact met me op te nemen.


Ruud