Een beetje aanmoediging doet wonderen!

Bijgewerkt op: 21 aug. 2020

Herinner jij je nog van die momenten uit je kindertijd, dat je iets niet durfde, dat je wat aanmoediging nodig had, dat iemand tegen je zei: “Je kan het wel!”, Of: Probeer het maar, het is niet erg als het niet lukt.”? En daarna het gevoel van trots en blijdschap, – nog enigszins beduusd misschien, over je eigen vermetelheid –, want je hebt het gedaan, je hebt het geprobeerd, en het viel best mee.

Maar nu je volwassen bent zijn er veel van de welgemeende aanmoedigingen die je als kind kreeg, ingekapseld in het functioneringsgesprek met je baas of de weekplanning met je afdeling. Of je haalt ze uit zelfhulpboekjes. In een wat spontanere situatie ontvang je misschien aanmoedigingen als jij met jouw team een wedstrijd probeert te winnen. En als je geluk hebt is jouw partner jouw supporter. Dan spreekt hij zijn vertrouwen in jou uit en moedigt hij je aan om die stappen te zetten die je graag wil zetten, maar die je nog niet durft te zetten.

Sommige mensen die bemerken dat ze op een bepaald gebied van hun leven wat aanmoediging nodig hebben, om verder te komen en wat gelukkiger te worden, huren daar zelfs iemand voor in. Ja, een een coach. Voor ieder lastig aspect van je leven kun je wel een gespecialiseerde coach inhuren. Je hebt ze voor zingevingsvraagstukken, voor het kwijtraken van je angsten, om je te helpen je stressniveau omlaag te brengen, om je brein anders te programmeren, om fitter te worden, om gezonder en minder te gaan eten, om je verdienmodel of je carrriëre een boost te geven, etcetera.


Je coach is jouw persoonlijke supporter die jou aanmoedigt om het beste uit jezelf te halen. Het belang van een welgemeende, goed getimede aanmoediging kan niet onderschat worden. In Spanje heb je een heel mooi woordje voor aanmoedigen, namelijk: Olé! Het mooie van dit woordje is, – naast het feit dat het lekker kort is en goed bekt- , dat het een aanmoediging en een loftuiting ineen is. Als je ooit een Flamenco-optreden hebt meegemaakt in een echt Spaanse setting, dan zul je gehoord hebben dat het publiek af en toe spontaan olé roept. Ook roepen ze dingen als: "Olé Paco, vamos nos!" (Hup Paco, we gaan ervoor!). Als je bij een echt goed concert was, dan heb je misschien de siddering gevoeld die door de zaal ging. De artiest die zijn uiterste best doet, stijgt door de enthousiaste aanmoedigingen boven zichzelf uit. In dit gezamenlijke tot stand gebracht moment van tot schoonheid getransformeerde pijn, het opgaan in extase en gelukzaligheid, beleven publiek en artiest het moment van betovering of duende.


Hetzelfde gebeurt natuurlijk dichter bij huis als tijdens een voetbalwedstrijd het publiek massaal achter hun club gaat staan. De spelers aangemoedigd door hun supporters stijgen boven zichzelf uit. Vermoeidheid voelen zij niet meer, het teamspel krijgt magische kwaliteiten, en als het laatste fluitsignaal klinkt en de winst uit het vuur is gesleept, volgt de ontlading. Juichend vieren spelers en supporters gezamenlijk in opperste gelukzaligheid de overwinning.


Zo werkt dat in jouw persoonlijke leven ook. Als je met wat aanmoedigingen die topprestatie hebt geleverd of dat kleine maar o zo essentiële stapje vooruit hebt gezet, dan volg het applaus, het compliment, de bewondering of de goedkeuring. Waardoor het succes wordt bekrachtigd en extra diep in je geheugen wordt gegrift. En die krachtige aangename ervaring geeft je het zelfvertrouwen, de inspiratie en energie om voort te gaan op de goede weg.


Helaas is het in je persoonlijke leven niet altijd makkelijk om publiek en supporters te vinden die jou aanmoedigen en lof en waardering geven. De social media kunnen hierin een rol spelen, maar zijn wat gebrekkig, omdat je de behoefte hebt aan echt betrokken, waarachtige en persoonlijke feedback. En als je in je eigen familie of vriendenkring niemand hebt die die rol op zich neemt, dan is het geen gek idee om daar een coach voor in te huren. Want naast wat steun, respect en waardering heb je misschien ook iemand nodig die je helpt je route uit te stippelen.


Want natuurlijk is een coach meer dan alleen jouw supporter. Naast de aanmoedigingen en de bevestigingen dat je op de goede weg bent, geeft een coach jou ook aanwijzingen over wat je en hoe je dingen kunt aanpakken. Opdat je het beste uit jezelf haalt en een gelukkiger en tevredener leven leidt. Het is als de sportcoach die zijn spelers traint, ze laat oefenen om zichzelf beter te maken, ze uitleg over het spel geeft, analyses maakt van hoe te handelen in bepaalde spelsituaties, aanwijzingen geeft over de diepere strategische aanpak die tot succes leidt, mentale ondersteuning geeft en ze voorbereidt op de komende beproeving. En …..... ze aanmoedigt, gelooft in de kwaliteit van zijn spelers!


Allerlei vormen van levensproblematiek houden ons tegen om de beste versie van ons leven te leven, en gelukkig en tevreden zijn. Een aanmoediging om je probleem aan te pakken kan wonderen doen. Maar we weten dat als we een lastiger probleem willen oplossen, we het eerst moeten analyseren. En dat is moeilijk, want als je een probleem hebt, of een vaag vermoeden van een probleem, – want je kunt bijvoorbeeld er niet echt de vinger opleggen-, dan krijg je je probleem maar niet helder in het vizier. En dat is niet gek, want je zit er per slot van rekening middenin.


Een goede coach is in staat, als het ware vanuit een helikopter met een heldere blik naar jouw situatie te kijken en jou feedback te geven, waardoor jij jouw probleem kunt analyseren en kunt begrijpen. Als jij weet waar de schoen wringt dan wordt het al een stuk gemakkelijker om het probleem op te lossen.


Je hebt bijvoorbeeld een slechte verstandhouding met iemand die belangrijk voor jou is. Dat is een bron van ellende. Een coach kan met jou onderzoeken waar dat aan ligt. Zie je de persoon wel zoals hij of zij is? Verwacht je dingen van die persoon die niet realistisch zijn? Communiceer je misschien op een onhandige manier waardoor je steeds ruzie krijgt? Stel je je overdreven bezorgd op, waardoor de ander niet meer naar jou wil luisteren? Zit je iets op gevoelsniveau dwars, waardoor je blokkeert in de omgang met de ander? Als je hier samen met jouw coach duidelijkheid in kunt krijgen, kun je vervolgens de situatie anders gaan bekijken en je communicatie, gedrag en gevoelens veranderen.


Want net zoals een sportcoach, geeft jouw levenscoach jou instructies om te oefenen. Hoe verander je jouw communicatie? Hoe kun je dingen anders zeggen? Ga eens bewust kijken hoe je communiceert. Wat zijn jouw verwachtingen? Word je daarvan bewust! Kun jij waarderend over anderen spreken? Zeg eens iets waar jouw waardering uit blijkt! Hoe geef jij uitdrukking aan je bezorgdheid? Hoe reageert de andere daarop? Kun jij je bezorgdheid veranderen in welgemeende interesse op basis van gelijkwaardigheid?


En met lastige gevoelens is het niet anders. Wat doe jij met die gevoelens? Durf jij ze te voelen? Kun je erbij blijven, zonder overweldigd te worden? Welke beelden komen er omhoog? Kun je het accepteren, zoals het is? Merk je dat ze (als vanzelf) oplossen als je er gewoonweg neutraal, nieuwsgierig naar kunt kijken? Jouw coach geeft jouw instructies, leeft met je mee, stuurt bij, gelooft in jou en geeft je complimenten als je op de goede weg zit. Maar bovenal moedigt hij je aan. Want een beetje aanmoediging doet al wonderen. En …..


…. daar worden jij en jouw coach gelukkiger van. Olé!