Als je erin gelooft dat het geluk je zomaar komt aanwaaien

De beroemde jazz standard Fly Me to the Moon vooral bekend door de interpretatie van Frank Sinatra is een mooie manier om op een poëtische manier te zeggen: Come on babe make me happy. De vlucht naar de maan is als een reis naar het ultieme geluk.

Als muzikant houd ik mij primair bezig met de interpretatie van mooie stukjes liedjes. Ik doe dat op mijn gitaar, omdat ik nu eenmaal dol ben op dat instrument. En dan kan ik gaan stoeien met allerlei ingewikkelde toonladders en vergezochte akkoordvariaties. Maar ik houd me het liefst bezig met de essentie van het liedje. Ik wil het gevoel dat in een liedje zit zo goed mogelijk over brengen, alsof je als het ware zelf in dat liedje gaat zitten en volledig overtuigd het gevoel en de boodschap van het liedje uitdraagt.


Dus als ik liedjes zoals Fly Me to the Moon speel dan luister ik graag naar de interpretatie van een geniale zanger en boeiende persoonlijkheid zoals Frank Sinatra die was. Wat ik zo mooi vind aan Frank Sinatra is dat hij met zo'n lekkere timing zingt en dat het zelfvertrouwen er vanaf spat. Hij vraagt niet zomaar verlangend of op een sentimentele manier aan de mooie dame alsjeblieft maak mij gelukkig, maar hij doet het op een nogal vrolijke onbekommerde manier. Met de manier waarop hij Fly Me to the Moon zegt hij eigenlijk: Jij gaat mij dadelijk gelukkig maken en ik word er nu al helemaal vrolijk van. Niks sentimenteel of slijmerig of overdreven verlangend romantisch. Nee Frank Sinatra weet dat het geluk zijn geboorterecht is. Hij twijfelt er geen moment aan dat hij zo dadelijk de gelukkigste man ter wereld is, zoals hij ook geen enkele twijfel kent over waar hij al zijn nootjes moet plaatsen.


Ik denk dat juist deze houding van Frank en manier van zingen een essentiële factor was (noem het zijn x-factor) bij het enorme succes wat de man heeft gehad. Het aureool van zekerheid, zelfvertrouwen, stijl, gevoel voor de juiste timing, geluk en succes, dat is een aureool waarmee we ons zelf ook graag omringen. Om zo geïnspireerd te raken om zelf ook het geboorterecht dat we geluk noemen te claimen. Dat is het verheffende en positieve aan het kunstenaarschap van Frank Sinatra. Dankjewel Frank.